Resepi Puding Roti kuah Kastad yang sedap gila baq ang!
Pagi!
Arini tergerak hati nak buat puding roti kuah kastad.
mudah je nak buat.. tinggal rajin dengan tak je :p
Memandangkan hari ini ade sidikit rajin dalam diriku ini..
Maka terhasil lah puding roti yang mudah lagi sedap baq ang!
hampa try la buat na..
sedap uiiiii
2. dah sebati.. korang koyakkan roti gardenia korang tu. ikut suka la.. nak carik2 kee nak potong cantik cantik ke... Ima? hahahah of course i carik carik kan je seperti ku carikkan hatimu dulu.. ehh?
Arini tergerak hati nak buat puding roti kuah kastad.
mudah je nak buat.. tinggal rajin dengan tak je :p
Memandangkan hari ini ade sidikit rajin dalam diriku ini..
Maka terhasil lah puding roti yang mudah lagi sedap baq ang!
hampa try la buat na..
sedap uiiiii
BAHAN A
1 buku roti gardenia (size kecik)
1 buku roti gardenia (size kecik)
Kismis - agak agak
3 cawan susu segar*
2 biji telur*
4 sudu gula*
2 sudu mentega*
secubit garam (nak bagi naik lemak dia)*
BAHAN B
1 tin susu cair
4 sudu gula.
3/4 cawan air
2 sudu tepung kastad.
1 sudu besar vanilla esen
secubit garam
Cara-cara nya.
1. Masukkan bahan bertanda kedalam satu bekas. pastu korang sebatikan eh. Butter tu Ima melt guna microwave. letak sekejap je.. sbb Original butter kejap je dia melt. jangan sampai hangus tau!
![]() |
dah siap beat segala benda baru teringat nak snap pic. hampa faham la kan |
2. dah sebati.. korang koyakkan roti gardenia korang tu. ikut suka la.. nak carik2 kee nak potong cantik cantik ke... Ima? hahahah of course i carik carik kan je seperti ku carikkan hatimu dulu.. ehh?
![]() |
sudah hampa carikkan roti.. rendam sat macam dalam gambaq bagi dia mesraaaaa gitew |
3. masukkan roti yang carik2 tu kedalam batter yang dah sebati tu... biarkan roti terendam dengan bahagia disitu. sambil2 tu korang on la oven ok. preheat 180 darjah celcius selama 30 min pastu korang alihkan adunan roti tu kedalam loyang. disebabkan ima nak bagi jiran ima skit.. ima bakar dalam aluminium tray. senang skit keje i . oh ya jangan lupa tabur kismis. Ima over skit... rasa nak boh coklat jugak kat atas dia :P
4. dah cukup masa... bakar secara bain Marie. apa tu bain marie??? ianya satu teknik dimana kita bakaq puding atau kek kita dengan meletakkan air di rak bawah. kira macam steam gitewww. so pudding hampa akan gebu!
![]() |
Ima dapat 3 bekas. ok la tuu nak bagi jiran sebelah 1 |
![]() |
ni contoh bain marie ( gambaq google) |
sementara nak tunggu oven siap preheat. kita siapkan kuah pudingnya
1. masukkan kesemua bahan B kedalam periuk.
2.kacau dengan penuh kasih sayang diatas api yang perlahan sampai kuah tu memekat. korang akan tertanya2 bila la nak pekat. sabar k. kuncinya sabar.. dia pasti akan memekat.
3. bila dah pekat... tutup la api tu ya. biarkan sejuk ..
![]() |
lazat baq ang |
okayyyy dah siap!
hampa boleh la makan bersama yang tersayang. sedap tau.. layannnn ja..
ima punya dah abih sebekas. lagi sebekas dah pass kat Kak Na jiran sebelah... ada satu lagi dalam peti ais. nyaman baq ang!
cuba tau!!!
Comments
Post a Comment